Winkelwagen


Uw mandje is momenteel leeg.

 
Oorzaken
Gehoorproblematiek is erg complex. Vaak spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan van verschillende vormen van gehoorproblemen. Onbekendheid met deze factoren en het sluipende karakter ervan vergroten de kans op gehoorproblemen.

Op jonge leeftijd: Gehoorproblemen kunnen erfelijk zijn of al op zeer jonge leeftijd ontstaan. Er mee leren omgaan is dan snel ‘gewoon’.
De meeste gehoorschade ontstaat in de eerste vijf jaren van blootstelling aan te veel geluid.

Geluid
: Dat vuurwerk van dichtbij pijnlijk is en direct tot gehoorverlies kan leiden is logisch. Maar geluid kan ook al schadelijk zijn, als je oren geen pijn doen. Dat hangt af van hoe hard het geluid is en hoe lang het duurt. Dagelijks luisteren naar muziek rond 90 decibel kun je beter niet langer doen dan 1 uur. Muzikanten gaan daar meestal ver over heen. Bij een popconcert kun je beter niet langer dan één enkele minuut in de buurt van de boxen staan…

Je lijf
: ‘Van binnen uit’ kunnen infecties en bijvoorbeeld een trauma, stress of medicatie aanleiding zijn voor gehoorschade of problemen met het gehoor.
Hoe veel risico je loopt wordt onder andere bepaald door de mate van kwetsbaarheid van je gehoor en of gehooraandoeningen al in de familie zitten.

Stress
:
Fysiek: chronisch overspannen spieren en problemen in de rug, schouders en nek kunnen een grote rol spelen bij bijvoorbeeld oorsuizen en overgevoeligheid (tinnitus & hyperacusis).

Psychisch
: overprikkeling door te veel werkdruk, persoonlijke problemen, te veel lawaai en ook de kick om je favourite muziek hard af te spelen kan gehoorproblemen versterken en zelfs veroorzaken.


 

ONGEHOORD

Voorlichtingsfilm over Hyperacusis
"Als gewone geluiden PIJN doen"
Lees verder...
 
Uitgaan festival veilig?
Belangenverstrengeling...
Lees verder...
 
Tinnitus Tool e.a.
Links: omgaan met tinnitus en hyperacusis
Lees verder...
 
Steeds jonger gehoorschade
Kinderen van 9 tot 11 jaar
Lees verder...
 
Ruis & Muziek
drie nieuwe CD's
Lees verder...
 
All rights reserved Oorbewust - © 2008 - 2013